Overleef de lockdown!

8 tips om de lockdown te doorstaan

In mijn vorige blog beschreef ik de impact van de lockdown; het gevoel van eenzaamheid slaat nóg meer toe. Ik stond in het bijzonder stil bij het gevoel van alleen zijn, onder jongere alleenstaanden. Ik weet zelf als geen ander hoe het is om veel tijd in mijn eentje door te moeten brengen en zal dus, zoals beloofd, wat tips met jullie delen die mij geholpen hebben om het alleen zijn voor mezelf wat leuker te maken. De tips zijn overigens voor iedereen geschikt, dus niet alleen voor alleenstaanden. Hopelijk hebben jullie er wat aan.

Tip 1: Wat kan er wel?

Zet voor jezelf op een rijtje wat allemaal wél kan. Denk nog niet na of dit allemaal dingen zijn die je ook daadwerkelijk zou doen. Maak er een brainstorm van en noteer alles wat in je opkomt. Inspiratie nodig? Hier wat voorbeelden: Netflixen, een instrument leren bespelen, lezen, puzzelen, mijn blogs lezen (haha) of zelf gaan bloggen, online borrels organiseren met vrienden, dansen in je woonkamer, je eigen tradities verzinnen (zo begin ik elk weekend met een heerlijke, hardstyle mix via YouTube om mijn weekend mee in te luiden, schenk mezelf een lekker drankje in en zet iets lekkers op tafel).

Tip 2: Plan activiteiten

Heb je een hele lijst gemaakt? Mooi zo! Dan kun je nu omcirkelen wat jou het meest aanspreekt. Plan deze activiteiten ook daadwerkelijk. Het is afhankelijk van hoeveel vrije tijd je hebt. Hoe meer vrije tijd je hebt, hoe meer activiteiten je voor jezelf kunt ondernemen, maar hoe creatiever je ook moet zijn om je dagen te vullen. Voor extra houvast zou je voor jezelf een weekschema kunnen maken met hierop alle taken. Niet alleen ontspannende activiteiten, maar ook de dagelijkse taken en bezigheden, zoals het huishouden, huisdieren verzorgen, etc. Vooral als je de neiging hebt om veel op bed te gaan liggen uit verveling of als je in een dip zit, kan dit helpen om je wat meer structuur te bieden in een dag. 

Tip 3: Ga naar buiten

Maak eens een flinke wandeling of ga er op uit met de fiets. Kies wat bij jou past! Door de lockdown zitten mensen veel meer binnen. Maar regelmatig een frisse neus halen kan echt een verschil maken. De buitenlucht zal je goed doen! 

Tip 4: Help andere mensen

Er zijn heel veel mensen die tot de risicogroep behoren en hierdoor aan huis gekluisterd zijn en jouw hulp goed kunnen gebruiken. Laat leuke briefjes achter in de brievenbus van je buren om te laten weten dat je beschikbaar bent om te helpen met bijvoorbeeld boodschappen of iets anders. Zo hoeven kwetsbare mensen niet onnodig naar buiten. Een klein gebaar met een grote impact!

Tip 5: Investeer in je persoonlijke ontwikkeling

Wat wil je nog leren, waar wil je jezelf verder in ontwikkelen? Krijg voor jezelf helder of er dingen zijn waar je nog aan wilt werken en bedenk wat hiervoor nodig is. Voor mij gold dat ik wilde werken aan een positieve, sterke mindset. Ik heb dit gedaan door een flink aantal webinars te volgen, online trainingen of cursussen te volgen, boeken te lezen die aansluiten bij waar ik me graag verder in wil ontwikkelen en door een coach te zoeken die me een eindje op weg heeft geholpen. Nog eerder had ik zoveel tijd om na te denken. En eerlijk.. Ik ben een denker. Mijn valkuil is dat het vele denken omslaat in piekeren en vervolgens in doemdenken. Hier moet ik voor mezelf erg alert op zijn. Maar ik ben ook tot veel nieuwe inzichten gekomen. Het vele denken heeft mij dus uiteindelijk veel positieve dingen opgeleverd.

Tip 6: Maak het gezellig in huis

Als je dan toch al veel tijd thuis door moet brengen, dan kun je er maar beter voor zorgen dat je een plek hebt waar je je thuis voelt en die naar je eigen wens is. Misschien is dit wel het moment om je huis aan te pakken. Wellicht is je woonkamer toe aan leuke accessoires of kan je slaapkamer wel een nieuw behang gebruiken. Struin het internet af voor inspiratie. Pinterest is ideaal om nieuwe ideeën op te doen; je komt de mooiste dingen tegen! Veel spullen zijn online te verkrijgen, maar ook veel winkels geven nu de mogelijkheid om via het Click&Collect systeem producten te bestellen en af te halen. En natuurlijk is er ook tweedehands veel verkrijgbaar. Er zijn zelfs kringloopwinkels die nu werken met een Click&Collect systeem. Mogelijkheden genoeg!

Ben je alleenstaand en vind je het vervelend om veel alleen te zijn? Dan heb ik nog twee aanvullende tips voor je!

Tip 7: Bedenk voor jezelf de voordelen die het alleen zijn je oplevert

Als je alleen bent, hoef je met niemand rekening te houden. Kijk je de hele dag voetbal of zit je in een spannende serie? Niemand die hierover klaagt. Gebruik het alleen zijn om te ontdekken wat je graag wilt in je leven. Laat je creativiteit eens spreken. Wat zou je graag nog willen? Ga hier eens over brainstormen en maak vervolgens een plan. En wellicht is het iets waar je je nu nog niet mee bezig kunt houden gezien de lockdown. Maar alvast een route uitstippelen naar je droombestemming kan geen kwaad. Maak het echt, alsof het al gelukt is je droom waar te maken. Beeld je in hoe je leven er dan uit gaat zien. Geloof me, je krijgt hier heel veel positieve energie van! 

Tip 8: Leer genieten van 'me-time'

Tijd komt nooit meer terug. Door in je eentje tijd door te brengen, leer je jezelf uitstekend kennen. Je bent op jezelf aangewezen, maar dit maakt je sterk. Je ontdekt wat je allemaal aankunt, wat je wilt. Het is dé tijd om aan je persoonlijke ontwikkeling te werken. Wil je uiteindelijk graag een partner, dan is het wel zo fijn als je een leven leidt waar je al tevreden mee bent, een leven dat je zelf hebt opgebouwd. Een relatie die leegtes in jezelf moet gaan opvullen, zal je nooit gaan brengen wat je verlangt. Een relatie hoort een aanvulling te zijn op het mooie leven dat je al hebt. De liefde zit al in jezelf. Vervul je leegtes met je eigen liefde, leer te genieten, hou van jezelf, zorg dat je je eigen beste gezelschap wordt. Die geweldige partner komt dan vanzelf op je pad! 

Ik weet zelf enorm goed hoe het is om zo naar die fijne relatie te verlangen, om vervolgens telkens teleurgesteld te worden. Dit is een thema dat ik zeker nog in een volgende blog bespreekbaar zal maken. 

2 Reacties
 1. jootje 3 jaar geleden

  Wat je hier zegt, klopt voor mijn gevoel helemaal!
  Ook ik kwam thuis te zitten en was van drukbezet ineens met een lege agenda.
  wat nu?
  In maart en april was dat wat gemakkelijker, omdat de dagen lekker warm waren en je veel naar buiten kon om te wandelen of gewoon te zitten. Ook toen had ik al dat ik de dagstructuur vasthield. Niet te vroeg opstaan, maar toch een vaste wektijd en een vast patroon van ontbijt, koffie lunch en avondeten. Elke dag een wandeling, kort of langer zonder tijdsdruk. elke dag een klus in huis. Ramen lappen, ruimtes of kasten opruimen en schoonmaken, kledingkasten opruimen en wat zo al niet meer.
  Gevolg was, dat ik zo weer in het werkritme zat, omdat ik elke dag voor een uitdaging stond!
  Daar heb ik nu opnieuw profijt van gehad. Elke dag hetzelfde ritme, elke dag een (geplande) uitdaging aangaan, een hobby ontwikkelen of uitbreiden en toch ook af en toe bij iemand op visite gaan, op afstand en keurog gepland!
  Het blijft een zaak van plannen en volhouden, maar zolang jij je leven in eigen handen hebt, en je niet mee laat voeren naar nutteloosheid, kom je hier ook wel weer uit!

  • Auteur
   Natasja 3 jaar geleden

   Mooie aanvulling Jootje!
   Een praktijkvoorbeeld dat dit dus echt werkt! Het is ook wat je er zelf van maakt. Dat laatste wat je zegt klopt ook helemaal! 🥰 Mooi hoor, dank je wel voor het delen! ❤️

Geef een reactie

©2024 HappyMindStyle.nl

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?