Het jaar 2020: wat vinden jullie?

Zoals ik in mijn vorige blog al aangegeven heb, heb ik in mijn omgeving rond gevraagd hoe iedereen afgelopen jaar beleefd heeft. Voor veel mensen stond het Corona virus met de bijbehorende beperkende maatregelen centraal.

Mijn eerste vraag was: Wat hebben jullie het meest gemist in 2020, wat niet kon door Corona?

Hierop kreeg ik onderstaande reacties:

 • Samen zingen.
 • Zwemmen met mijn kind, zonder mondkapje shoppen, spontaan uitgaan, bios of uiteten, want je moet alles reserveren.
 • Naar optredens gaan.
 • Het onbezorgd met vrienden afspreken en de gezelligheid in de stad.
 • In het begin heb ik niet het gevoel gehad dat ik iets gemist heb. Ik merk nu wel dat ik echt de gezellige avonden met vriendinnen wel mis of gezellig dagjes uit, festivals, biosje pakken.
 • Het samen zijn.
 • Sociaal contact. Lunch-werkoverleg. Maar ook gewoon vrijuit kunnen werken, cliënten opzoeken, laagdrempeligheid is grotendeels weg. Altijd een extra keer nadenken voordat je iets doet haalt de onbevangenheid weg.
 • Wat ik zelf persoonlijk het meest gemist heb, is mijn sport, omdat mijn sportclub lange tijd niet open mocht. Daarnaast nu voornamelijk dat ik mijn ouders geen knuffel kan geven en dat ik niet met mijn vrienden tegelijkertijd kan afspreken.
 • Wat ik vooral heb gemist zijn de concerten en lekker een avondje stappen als ik dat wilde. Dat deed ik niet heel veel meer, maar toch mis ik het. Oh en wat ik ook mis is dat je gewoon dingen kan doen zonder erbij na te denken! Lekker uit eten, naar de bioscoop, uitgaan etc. Je moet eigenlijk alles plannen (reserveren).
 • Niet normaal naar de winkel kunnen, verplichting mondkapjes, veel winkels dicht waar ik graag ben. Alles is kaal.
 • Ik mis de vrijheid van overal naar toe kunnen en contact met collega's, vrienden, familie.
 • Ik mis het om een voetbalwedstrijd te kunnen bezoeken.
 • Het alleen zijn en alleen voelen bij het verliezen van een dierbare in coronatijd is voor mij het meest heftig geweest.
 • De landelijke paniek die heerst(e). En ergernis is dat we voorzichtig doen met bepaalde doelgroepen. Maar dat soms diezelfde doelgroepen de regels voor lief nemen.

 

Toen ik mensen in mijn omgeving vroeg naar wat zij het meest gemist hebben door de beperkende maatregelen in de Corona tijd, konden mensen heel snel een antwoord geven. Ik was benieuwd of mensen ook konden benoemen wat de beperkende maatregelen rondom Corona hen opgeleverd hebben in positieve zin, dus of zij ook positieve punten konden bedenken. De meesten waren hier wel toe in staat, maar ik kreeg ook terug dat dit wat lastiger te bedenken was.

Mijn vervolgvraag was: Wat heeft het jaar 2020 jou, ondanks/dankzij Corona in positieve zin opgeleverd?

Hierop kreeg ik onderstaande reacties:

 • Toen mijn dochter geboren werd, waren de kraamweek en de weken erna wel heel relaxed. Geen verplichtingen.
 • Ik ben verhuisd en merk dat ik mijn nieuwe huisje nóg sneller als thuis ervaren heb.
 • Wat mij positief bevalt is het thuis werken, dat mag van mij wel zo blijven.
 • Het positieve vind ik dat de creativiteit is toegenomen. En ook het aanpassingsvermogen.
 • Veel gezelligheid in huis omdat je buiten de deur niets mocht. Extra aandacht ervoor en hier meer bewust van.
 • Ik merk dat ik door Corona de kleine dingen meer waardeer en meer rust ervaar.
 • Het mooiste vind ik dat ik in mijn regio veel mooie wandelplekjes heb ontdekt.
 • Ik ervaar over het algemeen meer rust.

Wat ik het meest opvallend vond, was dat veel mensen aangaven dat ze het sociale contact het meest gemist hadden, terwijl aan de andere kant de meesten de rust ook wel weer fijn vonden; minder sociale verplichtingen.
In gesprek met een aantal mensen kwam ik erachter dat er soms best wel (sociale) druk wordt ervaren om gezellig te zijn, overal aan mee te doen. Voor mij is dit herkenbaar. Ik ben iemand die helemaal op kan laden in leuk gezelschap, maar ik heb ook echt me-time nodig om op te laden, tijd om echt even mijn eigen ding te doen.
Hierover ga ik het hebben in mijn volgende blog!

1 Reactie
 1. […] wat er verder nog gezegd werd? Klik hier voor de resultaten van mijn […]

Geef een reactie

©2024 HappyMindStyle.nl

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?