2020: Een ramp? Of toch niet?

2020, een jaar dat voor velen de boeken in gaat als een rampzalig jaar. Een jaar om snel te vergeten.

Het jaar begon voor veel mensen optimistisch; iedereen wilde er weer een tof jaar van maken, iedereen maakte plannen. Festivals in de zomer, optredens van je favoriete band, terrasjes pakken bij mooi weer, stappen tot in de vroege uurtjes. Voornemens om vaker te gaan sporten, een nieuwe hobby te beginnen, vaker op familiebezoek.

Iedereen had zo zijn eigen ideeën over het komende jaar 2020.

En toen kwam Corona...

Niemand had van tevoren kunnen inschatten dat dit virus zoveel impact zou hebben. Beperkingen die werden opgelegd, restaurants en kroegen die werden gesloten, voetbalwedstrijden zonder publiek, winkelen met een beperkt aantal mensen tegelijk binnen. De mondkapjes plicht die werd ingevoerd en voor veel opschudding zorgde.

En dan heb ik het nog niet eens over mensen die hun dierbaren zijn kwijtgeraakt door Corona, mensen die ernstig ziek op de IC zijn beland, verplichte quarantaines en toenemende eenzaamheid bij (oudere) mensen.

Iedereen heeft zo zijn eigen verhaal en om deze reden heb ik in mijn omgeving eens rondgevraagd hoe anderen de Corona tijd hebben beleefd.

Wat ik het meest terug hoor is toch wel dat mensen het sociale contact, het face-to-face afspreken met elkaar het meest gemist hebben. De spontaniteit ontbrak omdat alles gepland moest worden, reserveringen waren nodig om een hapje te kunnen eten en met de huidige lockdown zijn de maatregelen nog strenger geworden en is uiteten er helemaal niet meer bij.

Een positieve draai

Toch zie ik ook positieve dingen die het jaar 2020, ondanks Corona, heeft opgeleverd. Ik was benieuwd hoe andere mensen hier over dachten, dus ook deze vraag heb ik in mijn omgeving gesteld: wat heeft het je gebracht? Wat ik meerdere keren terug heb gehoord is dat mensen het fijn vinden dat er minder verplichtingen waren in het sociale contact; dat er meer rust ervaren werd.

Benieuwd wat er verder nog gezegd werd? Klik hier voor de resultaten van mijn mini-onderzoek.

Zelf heb ik het afgelopen jaar veel geobserveerd. Ik zie dat mensen hun creativiteit meer hebben laten spreken. Restaurants zijn massaal overgegaan op afhalen en bezorgen. Steeds meer winkels die met bestellingen gaan werken met de mogelijkheid om af te halen of te laten bezorgen. Voetbalclubs die “ik blijf thuis”-pakketten tegen betaling aanbieden om zo toch nog inkomsten te genereren, een saamhorigheidsgevoel te creëren en de verbinding met hun supporters te behouden. Online Kerstborrels. Online quizzen. Online Muziekbingo’s. Online party’s met een DJ.

Mensen die massaal opstaan om anderen hun helpende hand te reiken, zoals boodschappen halen voor kwetsbare doelgroepen. Samen naar buiten om een stukje te wandelen.

Als ik puur naar mezelf kijk, denk ik dat ik ondanks Corona, maar misschien ook wel dankzij de beperkende maatregelen een positieve ontwikkeling doorgemaakt heb. Ik heb meer rust ervaren en dankzij deze rust kreeg ik de mogelijkheid om goed na te denken over wat ik wil in het leven en wat ik hiervoor nodig heb. Er ontstond een enorm aanbod aan webinars, waar ik gretig gebruik van heb gemaakt. Ik ben op zoek gegaan naar webinars die aansloten bij wat ik nodig had om mezelf verder te ontwikkelen. En op deze manier ben ik actief met mezelf aan de slag gegaan en kan ik zeggen dat ik hierin mooie sprongen heb gemaakt.

Ik was nóg vaker alleen en dat heeft me min of meer gedwongen om meer van mezelf te leren houden, want ja.. Als je dan alleen bent, dan kun je er maar beter het beste van maken en zorgen dat je met jezelf door één deur kunt. Ik was nóg meer op mezelf aangewezen dan “normaal” en deze periode is heel goed geweest en het heeft dan ook echt z’n vruchten afgeworpen.

En hiermee kom ik ook tot de moraal van mijn verhaal:

Ook negatieve gebeurtenissen zijn niet alleen maar negatief. Moeilijke situaties dagen je uit en vragen soms van je om buiten je comfortzone te treden. Maar ben je in staat om in zo’n situatie ook je leermomenten hieruit te halen en lukt het je om een positieve draai hier aan te geven?

Mij lukt dit nu steeds beter en ik merk dat ik me hierdoor stukken beter, gelukkiger en ook rustiger voel.

Ik kom er in een volgende blog nog op terug welke webinars ik allemaal gevolgd heb en wat me zo geholpen heeft om tot een positievere mindset te komen.

Waar ik voor nu benieuwd naar ben, is hoe jullie het jaar 2020 beleefd hebben; het jaar waarin Corona al onze levens veranderde. Wat heb je gemist, maar vooral ook: wat heeft het je in positieve zin opgeleverd?

Laat het me weten in een reactie hieronder 😊

8 Reacties
 1. Bonne 4 jaar geleden

  Een heel ander jaar dan anders.Mis de momenten samen met mijn dochter in het stadion.Mis het knuffelen met mij geliefden. Maar er is ook 1 ding wat ik niet zal missen en dat is in dit jaar de agressieviteit onder de meeste mensen

  • Auteur
   Natasja 4 jaar geleden

   ❤️❤️

   En met die agressiviteit heb je zeker een punt. Al merk je dat er nu op andere gebieden meer agressie is, bijvoorbeeld door de beperkende maatregelen (mondkapjesplicht bijvoorbeeld).

 2. JanvdP 4 jaar geleden

  Wat een goed verhaal Natasja…en wat heb jij dat goed aangepakt… hahah…van die webinars die ken ik…heb ik ook gedaan…en het mooiste is natuurlijk dat iets negatiefs op zo” n pisitieve manier omgezet kan worden…
  Goed gedaan, meissie..vind het werkelijk bijzonder van je…

 3. Nathalie Kikkert 4 jaar geleden

  Waar ik nu bijv veel over nadenk is dat kinderen opgroeien in een wereld die momenteel heel ingewikkeld en zorgwekkend is. Hoe gaat dit verder in de toekomst en wat voor toekomst gaan zij krijgen? Komt het allemaal nog goed? Wanneer ik naar mijn eigen kinderen kijk moet ik hier vaak aan denken.

  Wat voor corona heel gewoon was en ik eigenlijk niet over nadacht ervaar ik nu als heel bijzonder; mensen die je dierbaar zijn een knuffel geven, samen kunnen zijn zonder anderhalve meter afstand..Voor corona dacht ik daar niet over na en nu hoop ik dat ik bijv. snel weer degenen kan knuffelen die ik lief heb♡
  Blijf gezond met elkaar en zorg goed voor elkaar. Dat is voor nu het allerbelangrijkste!

  • Auteur
   Natasja 4 jaar geleden

   Het is ook zorgelijk en bizar als je er goed over nadenkt. Ik hoop dat alles weer “normaal” wordt en ik denk wel dat mensen de kleine dingen dan veel meer gaan waarderen! Want dingen die eerder als heel vanzelfsprekend werden ervaren, zijn nu niet mogelijk of niet toegestaan. Laten we het beste ervan hopen en inderdaad gezond blijven 💚

 4. Marlene Van den Berg 3 jaar geleden

  Over de kinderen maak ik me inderdaad ook veel zorgen. Welke toekomst gaat er komen. En inderdaad hoeveel zieke en stervende mensen er zijn. Ook in eigen omgeving. Ziekenhuizen overvol etc. Wat ik als positiviteit zie, is dat mensen elkaar misschien juist echt weer meer waarderen en dat de wereld ondanks de corona en roerige tijd toch op de 1 of andere manier meer rust heeft. Natuur lijkt toch wat meer bij te komen. En we hebben veel tijd om met onze kinderen door te brengen. Ik zie meer wat ze leren en hoe ze zich ontwikkelen. Ik hoop ook dat deze tijd wel weer voorbij gaat, maar ondertussen probeer ik van die dingen toch stiekem te genieten😘

Geef een reactie

©2024 HappyMindStyle.nl

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?