Wat is geluk, en wanneer voel je je nu echt gelukkig?

Vraag het om je heen en je zult van iedereen een ander antwoord krijgen. Geluk kan hem in hele kleine dingen zitten, bijvoorbeeld de eerste warme zonnestralen op je gezicht als de lente eraan komt of een complimentje krijgen uit onverwachte hoek. Iemand kan zich gelukkig voelen als de gezondheid meewerkt of als er geen financiële zorgen zijn. Geluk is niet in enkele woorden te beschrijven, het is iets wat iedereen op zijn eigen manier ervaart.

Een gelukkig leven krijg je niet cadeau, het is wat je er zelf van maakt.

Je gedachtes hierin zijn heel bepalend:

 • Hoe kijk je naar situaties?
 • Richt je je op wat goed gaat of ben je vooral gefocust op wat er beter kan?
 • Hoe ga je om met tegenslagen?
 • Heb je een positieve levensinstelling?
 • Kun je tevreden zijn met iets of verlang je eigenlijk altijd naar meer?
 • Leef je in het hier en nu of ben je geneigd te blijven hangen in het verleden of ben je juist heel erg met de toekomst bezig?

Als ik aan materiële zaken denk, dan komt meteen de welbekende uitspraak "geld maakt niet gelukkig" in me op.
Misschien hebben jullie het programma 'Steenrijk, straatarm' wel eens bekeken. In dit programma ruilen twee gezinnen een week van leven en huishouden; een rijk gezin en een arm gezin. Aan het einde van dit programma wordt aan beide gezinnen de vraag gesteld: "En? Maakt geld gelukkig?"
Het antwoord dat je dan vaak hoort, is dat geld niet zozeer gelukkig maakt, maar dat het je leven wel makkelijker maakt. Maar is een makkelijker leven per definitie een gelukkiger leven? Er zijn rijke mensen die zich diep ongelukkig voelen en er zijn arme mensen die zich daarentegen zielsgelukkig voelen. Geluk zit hem dan ook niet zozeer in geld of het hebben van veel bezittingen. Geluk zit hem wat mij betreft in hoe je in het leven staat. En doe je genoeg dingen die jou gelukkig maken? Ben je happy met jezelf? Ben je in staat van niets, iets te maken?

Ik ben jaren lang ongelukkig geweest met mezelf. Ik had vaak het gevoel dat ik niet goed genoeg was, niet genoeg grip had op mijn leven. Ik was niet echt in staat om geluk en succesjes in de kleine dingen te zien en was met name gericht op wat er beter kon. Wat ik inmiddels geleerd heb, is om juist wél die kleine dingen te zien. Mijn focus meer te richten op wat er wél allemaal goed gaat. Vervolgens ben ik steeds meer positieve dingen gaan zien. Waar je je op focust, dat breidt zich uit, hoe cliché het ook mag klinken. En ja, ik merk nu een enorm verschil in hoe ik me voel en hoe ik geluk ervaar. In toekomstige blogs zal ik hier nog wat dieper op ingaan.

Ik ben inmiddels wel benieuwd hoe jij geluk ervaart; wanneer voel jij je nou echt gelukkig? Wat is hier voor nodig? En wat doe jij zelf om je gelukkig te voelen?

Laat het me weten in een reactie.

4 Reacties
 1. Marco 3 jaar geleden

  Mooie verhalen veel dingen komen mij bekend voor ,dag zelf altijd ik moet een relatie hebben om gelukkig te zijn.maar dat is het niet .ik volg je ook hier ,en bedankt.

  • Auteur
   Natasja 3 jaar geleden

   Bedankt voor het volgen! En inderdaad, geluk zit hem niet in een relatie maar in jezelf. Ik dacht het ook altijd, maar als het van binnen niet goed zit, zul je ook in een relatie niet gelukkig zijn.

 2. Bonne 3 jaar geleden

  Gewaardeerd worden en mij begrepen voelen.Mijn eigen dingen doen en lieve mensen om mij heen hebben.Je goed kunnen redden in je dagelijkse leven daar wordt ik gelukkig van❤

  • Auteur
   Natasja 3 jaar geleden

   Dat zijn hele mooie dingen om gelukkig van te worden ❤️

Geef een reactie

©2024 HappyMindStyle.nl

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?