Emoties

Veel mensen willen graag dat het goed met je gaat. Ben je verdrietig? Dan word je getroost. Ben je boos? Dan word je gekalmeerd. 

“Hou vol”

“Heb geduld, het komt vanzelf”

“Niet huilen, het komt echt wel goed”

Dit zijn allemaal uitspraken die, heel goed bedoeld, gedaan worden om je weer beter te laten voelen. 

Mensen zijn er op gericht dat als het even niet zo lekker gaat, hier snel weer verandering in moet komen. Emoties zoals verdriet en boosheid moeten zo snel mogelijk worden gestopt. Veel mensen kunnen prima omgaan met iemand die blij en vrolijk is, maar bij verdriet of boosheid voelen zij zich toch wat ongemakkelijk. Sommigen worden onzeker omdat ze niet weten wat ze tegen iemand moeten zeggen die verdriet heeft of boos is.

Als je verdrietig of boos bent dan wil je hier meestal zo snel mogelijk weer overheen komen. Wat er gebeurt is dat je gaat vechten tegen je emoties. Met de kans dat de emoties zo sterk voelen dat je ze wegstopt. Maar emoties laten zich niet zomaar wegstoppen. 

Emoties maken ons attent op onze behoeften en vormen een essentieel onderdeel in het contact dat we met anderen maken. Door emoties te onderdrukken, creëer je een averechts effect. Vergelijk het met een opgeblazen ballon die je onder water houdt. Hoe meer druk je uitoefent om de ballon onder water te houden, hoe groter de kracht in de ballon wordt om weer naar boven te komen. Op een gegeven moment lukt het onderdrukken niet meer en schiet de ballon omhoog, het water uit. Hij komt tevoorschijn en dat is nu juist precies het tegenovergestelde van wat je wilde.

Zo werkt dit ook met emoties. Emoties zijn er niet voor niets, je lichaam geeft signalen af en dit uit zich in emoties. De signalen willen gehoord worden, emoties willen gevoeld worden. 

Negeer je dit, door er tegen te vechten, te negeren of ze weg te stoppen, dan zullen de signalen alleen maar sterker worden en je emoties dus heftiger.

Zelf heb ik ook jarenlang emoties weggestopt. Het is me nooit gelukt om ze volledig weg te stoppen, maar ik maakte ze wel draaglijker. Hier zal ik in een volgende blog nog eens op terugkomen.

Wat ik vooral de laatste tijd geleerd heb, is om de signalen van mijn lichaam beter te leren begrijpen. Ik herken de signalen, probeer te horen wat ze me willen vertellen en laat de emoties toe; ik doorvoel ze. Van mensen is het heel goed bedoeld dat ze graag willen helpen, troosten of geruststellen. Maar soms is het beter om iemand gewoon even te laten gaan. Laat weten dat je er bent, durf stiltes te laten vallen, geef ruimte. 

Ja, soms baal ik ervan dat ik nog niet het leven heb dat ik zo graag wil. Dat ik niet het lichaam heb waar ik van droom. Dat de liefde van mijn leven wellicht nog ergens rondloopt, maar mij nog niet gevonden heeft. Enkele jaren geleden maakte mij dit angstig. Bang om alleen te zijn, het niet in mijn eentje te redden. Het gevoel van alleen zijn, maakte me verdrietig. Dit verdriet stopte ik weg, want aan mezelf toegeven dat ik me alleen voelde, was nog veel zwaarder. 

Uiteindelijk besloot ik mijn emoties toch toe te laten. Een moeilijke tijd volgde, alle spanning en opgekropte emoties kwamen eruit. Maar hierdoor ontstond steeds meer ruimte in mijn hoofd. Ruimte voor nieuwe inzichten. Ruimte voor rationeel denken, zonder hierbij de signalen van mijn lichaam en mijn behoeftes te negeren. Ik ging geloven dat ook voor mij een leven is weggelegd waar ik op hoop, maar dat het universum voor mij nu nog andere plannen in petto heeft.

Ik wilde graag wat comfortabeler worden met mijn complete zelf, dus ook met mijn gedachten, gevoelens en emoties, ook als dit niet altijd even fijn voelt.

Ik wilde leren voelen, zonder meteen in actie te komen om mijn emoties tegen te gaan of te stoppen. Ik wilde het laten gaan, over me heen laten komen. Want blijkbaar heeft mijn lichaam me dan iets te vertellen.

Ik heb gewerkt aan mijn energieniveau. Energie van gelijk niveau trekt elkaar aan. Straal je positieve energie uit, dan krijg je dit ook terug. Hier ga ik het in een volgende blog ook nog over hebben.

Makkelijk is het niet om een switch te maken, helemaal als je anders gewend bent. Maar het kost zoveel minder energie als je stopt met vechten. En dat is het echt 100% waard. 

4 Reacties
 1. Michel 3 jaar geleden

  Mooi verhaal! Mooie foto ook! Mooi zo deur goa deerne

 2. Michel 3 jaar geleden

  Mooi verhaal weer! Ik denk dat iedereen hier wel iets in herkend👌. Mooi zo deur goa deerne

  • Auteur
   Natasja 3 jaar geleden

   Ik probeer over dingen te schrijven die ook voor anderen herkenbaar zijn. In de hoop dat ze er iets aan hebben 😊

Geef een reactie

©2024 HappyMindStyle.nl

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?