Comfort zone

Afgelopen week kwam ik onderstaande quote tegen.

Een hele mooie, vind ik zelf! Persoonlijke groei is overal mogelijk, maar de mooiste dingen gebeuren buiten je comfort zone. 

Je comfort zone is een veilige basis, een plek waar je precies weet wat je kunt verwachten, wat je mogelijkheden zijn, waar zich situaties voordoen die je eerder hebt meegemaakt en waarvan je weet hoe je hier mee om moet gaan. Je weet wat je kunt en weet dit ook toe te passen. Je hebt de controle en ervaart weinig tot geen stress of angst. Het voelt veilig en vertrouwd. 

Nu wil dit niet altijd zeggen dat een comfort zone ook altijd fijn is. Het gaat om bepaalde patronen in je leven, dingen waar je aan gewend bent geraakt. Dit kunnen positieve dingen zijn, maar ook dingen die een negatief gevoel bij je oproepen. 

Zo kun je bijvoorbeeld een relatie hebben met een partner die niet goed voor je is of voor wie je gevoelens uitgedoofd zijn. Je bent al zo lang samen en zo gewend aan die relatie, dat je niet weet hoe het zonder hem of haar moet. Je hebt samen een koophuis, bent misschien wel getrouwd en/of hebt kinderen, misschien zelfs al kleinkinderen. Je merkt dat je nog wel van je partner houdt, maar dat de sleur erin is gekomen en dat je uit elkaar gegroeid bent. Toch weiger je bij je partner weg te gaan, omdat de relatie ondanks alles toch ook nog wel erg vertrouwd voelt. Je voelt de angst voor het onbekende en bent bang dat je in de financiële problemen komt, je wilt je partner niet kwetsen of bent bang dat je kinderen er de dupe van worden als je besluit om weg te gaan.

Of je hebt al jarenlang een baan. Je hebt een vast contract en je verdient best goed. Maar je merkt dat je langzamerhand niet genoeg voldoening meer uit je werk haalt. Sterker nog, je merkt dat je met steeds meer tegenzin naar je werk gaat. Je wilt dit graag anders zien, maar omdat je niet weet hoe je carrière er dan in je toekomst uit gaat zien, blijf je toch maar hangen in je huidige baan. Je bent bang dat je geen nieuwe baan kunt vinden, dat je nieuw op te zetten bedrijf misschien toch niet zo’n succes wordt en dat je in de financiële problemen komt. 

Je comfortzone is niets meer dan een psychologisch beschermingsmechanisme tegen verandering (...). Routine beschermt ons tegen mogelijk gevaar van het onbekende en helpt ons om stress en spanning te vermijden (Happinez.nl).

Als jouw comfortzone voor jou betekent dat je vanuit je diepste gevoel gelukkig bent met je huidige situatie, dat je het helemaal oké vindt dat dit het is, dan is dit natuurlijk helemaal aan jou.

Maar als je merkt dat je graag verandering wilt, dat je je beter wilt voelen dan nu, dat je een liefdevolle relatie wilt met iemand waar je helemaal gek op bent, dat je die fantastische baan wilt waar je eigenlijk nog niet eens over durft te dromen, dat je in je eentje die wereldreis wilt maken of dat je de hele marathon wilt kunnen lopen, dan wordt het tijd om de uitdaging aan te gaan. Als je opmerkt dat tot nu toe nog niet is gelukt wat je graag wil in het leven, wordt het tijd om eens te onderzoeken waar dit aan ligt. Wat heb je allemaal al geprobeerd? En wat zou je nog kunnen proberen? Misschien is het tijd om jezelf uit te dagen om toch die eerste stapjes buiten je comfort zone te zetten. 

Simpel gezegd komt het er op neer dat als je iets wilt bereiken wat je nog niet gelukt is, je dingen zult moeten proberen die je nog nooit gedaan hebt. 


Soms gaat het om dingen die je eng of spannend vindt. Maar zonder verandering in gedrag, zal je geen verandering zien in je situatie. Als je een muur roze maakt en je gaat er iedere keer met roze verf overheen, dan blijft hij roze 😉

Heb je een doel voor ogen, maar kom je niet verder en blijf je op een bepaald punt hangen, dan zal je andere acties moeten gaan ondernemen om verder te komen met je doel. 

Hoe doe je dit dan, buiten je comfort zone treden?

Allereerst is het goed om jezelf te realiseren dat verandering tijd kost. Rome is ook niet in één dag gebouwd. Als je een doel voor ogen hebt (je wilt die marathon kunnen lopen, je wilt een einde maken aan een langslepende liefdesrelatie, je wilt je eigen bedrijf starten), zorg dan voor een plan van aanpak. Wat is er voor nodig om je doel te bereiken? Welke kleine stapjes kun je nu al zetten om iets dichter bij je doel te komen? 

Stappen die nodig zijn, maar die voor jou voelen alsof je ze buiten je comfort zone zet, maak je zo klein mogelijk. Wil je de marathon lopen? Begin dan eerst eens met een opbouwschema voor 5 km en bouw dit verder uit. Wil je naar een groot evenement, maar ken je niemand en vind je het eng om contact te maken? Probeer dan eerst eens op straat of in de supermarkt of je een praatje kunt maken met een paar mensen die je tegenkomt. Vervolgens kun je dit blijven oefenen en zal je zien dat het steeds makkelijker gaat. Daarna kun je uitbreiden naar een volgende stap. 

Hoe kleiner je de stappen maakt, hoe kleiner de kans dat je de lat te hoog legt en hoe groter de kans dat je tot een goed resultaat komt. Je kunt wel van jezelf verwachten dat je over een maand de marathon kunt lopen, maar als je nu nog geen 5 km loopt, zal je je plan dus moeten bijstellen om teleurstelling te voorkomen. 

Door jezelf uit te dagen om steeds meer van die kleine stapjes buiten je comfort zone te zetten, zal je merken dat je al gauw zekerder van jezelf wordt. Hierdoor ga je groeien en zal je je steeds zelfverzekerder, vrijer en onafhankelijker voelen. 

En dan kom ik toch weer uit bij je mindset. Ik heb het al eens eerder benoemd, maar je mindset is zo belangrijk om datgene te kunnen bereiken dat je graag wilt. Hoe zekerder je van jezelf bent, hoe groter de kans dat je met volle overtuiging aan je uitdaging durft te beginnen en hoe groter de kans is dat je successen boekt. 

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen.

 • Hoe ga jij een nieuwe uitdaging tegemoet?
 • Durf jij buiten je comfort zone te stappen of blijf je toch liever bij het vertrouwde?

Laat het me weten in de reacties of stuur me een mailtje via het Contact-formulier ❤️

5 Reacties
 1. Jootje 3 jaar geleden

  Comfortzone…
  Oh, ja, is een door mij lange tijd zeer ‘vervloekt’ iets… als je erg verlegen en teruggetrokken bent, enigste kind en dan vroeg je moeder verliest met 13 jaar…. als je altijd buiten de groep of je klas wordt gehouden als buitenbeentje… als je altijd werd gepest tot op de hbo… dan is je comfortzone klein, thuis, dat wat jij zelf goed kunt, waar jij je goed bij voelt, zonder dat de ander het ziet…
  Later werd dat beter, want toen werd ik gewaardeerd om WIE ik was en niet meer WAT. Dan leer je nieuwe dingen te ondernemen terwijl je GESTEUND wordt door je omgeving en leer je buiten je comfortzone te stappen en die te vergroten.
  Maar O, wee…..
  Moet ik naar een bijeenkomst waar ik niemand ken…. of iets doen waar een ander beter in is…. of ergens heen waar oudklasgenoten zouden zijn….
  Dan word ik weer dat schuchtere ding dat zich het liefst onder de grond verstopt…

  Comfortzone…..
  Wat een akelig woord!

  • Auteur
   Natasja 3 jaar geleden

   Ik snap je ❤️
   Bedankt voor je openheid in je reactie 😘

   • Jootje 3 jaar geleden

    Why nut?😅

    • Auteur
     Natasja 3 jaar geleden

     Omdat die openheid niet vanzelfsprekend is. Vind het daarom mooi dat je dit wilt delen ☺️

     • Jootje 3 jaar geleden

      Iets met… ‘comfort-dinges’ 😂

Geef een reactie

©2024 HappyMindStyle.nl

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?