8 manieren om weer tot jezelf te komen

Zoals ik in mijn vorige blog beloofd heb, zou ik tips aan je geven om meer tot jezelf te komen.
Ik heb 8 manieren voor je gevonden die je hopelijk kunnen helpen om meer rust in jezelf te ervaren en zal ze hieronder voor je opsommen.

Kom in beweging

Het klinkt misschien een beetje gek, maar bewegen is een hele goede manier om tot rust te komen. Inspanning zorgt voor ontspanning. Je hoeft jezelf echt niet in het zweet te werken, maar een dagelijkse wandeling van 20 minuten per keer kan al een enorm verschil maken. Een rondje fietsen kan ook, als je dit liever doet en natuurlijk zijn sporten, zwemmen of dansen ook uitstekende manieren om in beweging te komen. Kies vooral wat bij jou past. Op die manier houd je het beter vol en wordt het makkelijker om er een dagelijkse routine van te maken.

Tijdens het sporten/bewegen komen er gelukshormonen vrij die ervoor zorgen dat je beter in je vel zit. Serotonine zorgt voor een beter humeur en endorfine werkt kalmerend en pijnstillend. Daarnaast worden depressieve gevoelens verminderd en zijn veel mensen beter in staat om met stress situaties om te gaan. Ook kan beweging en sport bijdragen aan een positiever zelfbeeld en meer zelfvertrouwen en zul je merken dat je lichamelijke conditie kan verbeteren. Win win dus!

Luister muziek

Het luisteren naar muziek kan een positieve invloed hebben op je stemming. Er zijn al meerdere studies geweest die dit hebben aangetoond.
Muziek wordt dan ook steeds vaker gebruikt bij de behandeling van depressie en slapeloosheid. En laten we eerlijk zijn; hoe fijn is het om te genieten van muziek. Er zijn zoveel mooie liedjes, zoveel verschillende genres, dat er altijd wel muziek is die je aanspreekt. En afhankelijk van je stemming, luister je misschien naar andere genres.

Dit merk ik zelf ook. Muziek is een belangrijk onderdeel van mijn leven. Ik luister eigenlijk altijd wel muziek. In de auto naar mijn werk, thuis als ik zit te relaxen en zelfs tijdens het bloggen. Ik ben gek op veel verschillende muziekgenres; van pop tot hardrock en van heavy metal tot hardste en hardcore. Heb ik er behoefte aan om mezelf wat op te peppen, dan luister ik bijvoorbeeld hardstyle, maar wil ik lekker ontspannen op de bank zitten met een boek, dan kan ik ook maar zo een meditatie playlist opzetten met heel rustige muziek.

Zing! Dans! Maak zelf muziek!

Een van de dingen die mij altijd helpt om weer tot mezelf te komen, is zingen. Dit hoeft niet perfect te zijn, als je er maar plezier in hebt. Meeblèren met foute nummers uit een "Oud maar Goud" playlist op Spotify, heerlijk toch?

Ook dansen is een uitstekende manier om weer lekker te ontspannen. Lekker gek meedansen met de nieuwste hits uit de Top 40 of een dansles volgen in de sportschool. Een fijne, laagdrempelige les om dit wat serieuzer op te pakken, is Zumba. De pasjes zijn niet al te ingewikkeld, de muziek klinkt heerlijk zomers en je verbrandt ook nog eens de nodige calorieën.

Mocht je het leuk vinden, dan kun je ook zelf een muziekinstrument (leren) bespelen. Kies iets wat jou leuk lijkt.

Een ukelele bijvoorbeeld vind ik zelf een heel schattig instrument en je ziet de laatste tijd dat dit kleine gitaartje steeds populairder wordt om te leren bespelen. Dit staat ook nog op mijn eigen lijstje. Lessen nemen kan bij een instructeur, maar ook online zijn er genoeg (gratis) lessen te vinden om de eerste beginselen te leren. Ik heb zelf al eens een paar lesjes gevolgd en moet eerlijk zeggen dat het echt super leuk was om te doen! Het wordt eigenlijk tijd om dit weer eens op te pakken 🙂

Lees een boek

Lezen kan echt enorm ontspannend zijn. Je in een heel andere wereld wanen, zonder bezig te zijn met wat er in jouw eigen wereld gebeurt. Het haalt je aandacht letterlijk weg bij je eigen zorgen. Voor veel mensen kan het een drempel zijn om te beginnen met lezen, maar eigenlijk geldt dit voor alle nieuwe dingen waar je eventueel mee wilt starten.

 

Mindfulness

Sommige mensen denken dat mindfulness iets zweverigs is. Maar de betekenis van mindfulness is volgens Jon Kabat-Zinn niets anders dan open en bewust aanwezig zijn in het huidige moment. Met andere woorden zou je kunnen zeggen dat mindfulness staat voor het helemaal wakker zijn en zonder (voor)ordeel kunnen waarnemen wat er in het hier-en-nu plaatsvindt.

Binnen mindfulness zijn 3 elementen te onderscheiden:

1. Gerichte aandacht (bewust)
2. In het huidige moment
3. Zonder te oordelen (open, vriendelijk).

Er zijn verschillende mindfulness trainingen, waarin je getraind wordt in aandacht. Je leert in contact te komen met het hier-en-nu en leert je eigen denkprocessen en gevoelens te observeren. Hierdoor ben je beter in staat om afstand te nemen van je gedachten en laat je jezelf minder meeslepen met alle gedachten die dagelijks in je hoofd op poppen. Er ontstaat meer innerlijke rust en je komt minder in het drama van je gedachten en gevoelens terecht. Je merkt sneller op wat zich binnen jou afspeelt en leert beter te voelen.

Bron: Klik hier.

Ga de natuur in

Een wandeling in de natuur, een parkje bezoeken en daar heerlijk op een bankje zitten, fototoestel mee en observeren wat voor moois de natuur te bieden heeft. Frisse lucht inademen en de warmte van de zon voelen (bij mooi weer natuurlijk). Als je het mij vraagt, een heerlijke manier om weer tot jezelf te komen. Het voordeel hiervan is dat het je niets kost, behalve wat van je tijd.

En het hoeft niet eens altijd mooi weer te zijn; ik denk dat ieder seizoen zo z'n charmes heeft. De bloemen die weer gaan bloeien in de lente, de warme zon in de zomer, de mooie gekleurde bladeren in de herfst en met een beetje geluk wat sneeuw in de winter (oké, stiekem ben ik zelf geen fan van sneeuw vanwege de gladheid die hierdoor ontstaat. En voor mijn werk ben ik veel onderweg. Maar het geeft wel mooie plaatjes ;-))

Volg een cursus

Het kan heel verhelderend zijn om eens een cursus te gaan volgen. Dit kan iets zijn waar je iets aan hebt in je huidige werk, maar het kan ook totaal iets anders zijn, met als doel om je kijk te verbreden en misschien wel nieuwe interesses te ontdekken.

Een cursus volgen staat ook heel hoog op mijn lijstje. Momenteel ben ik op een punt beland dat ik ergens een nieuwe prikkel zoek waar ik enthousiast van word. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Ik wil niet zeggen dat ik me snel verveel, integendeel, maar ik wil me graag ontwikkelen op professioneel vlak en daarvoor is het nodig dat ik mijn kennis blijf uitbreiden. Zo zou ik graag de cursus Allround coach / HSP coach nog willen volgen.

Het aanbod aan online cursussen wordt steeds uitgebreider. Dit is een perfecte uitkomst voor mensen die ook nog gewoon een (fulltime) baan hebben, een gezin of gewoon een druk leven. Ik vind het persoonlijk ideaal als je je eigen tijd kunt indelen en je eigen tempo kunt bepalen.

Ga offline

We zijn alweer aanbeland bij de laatste tip die ik je ga geven. Ga offline!
Maar wacht hiermee nog even tot je deze blog hebt uitgelezen 😉

De druk van social media is groot en lijkt steeds meer invloed te hebben in de huidige maatschappij. Hier ga ik in een volgende blog meer aandacht aan besteden.

Social media zijn een mooie uitkomst als je het gebruik hiervan op de juiste manier inzet.
Maar het kan ook enorm veel onrust geven als je hier gevoelig voor bent. Het eindeloze scrollen op Facebook, Instagram of Twitter. De talloze filmpjes die voorbij komen op TikTok.. Het kan allemaal erg leuk zijn, maar het zorgt ook voor extra prikkels.

Daarbij is het zo dat iedereen vrij gemakkelijk de mogelijkheid heeft om met zijn of haar ongezouten mening het wereldwijde web binnen te vallen. Zoveel mensen, zoveel meningen en wat is er laagdrempeliger dan het anoniem kunnen delen van je mening zonder dat mensen weten wie er achter het scherm zit. Stel, je vraagt naar de beste manier om wat kilo's af te vallen. Je zult tig verschillende meningen horen. Wat voor de ene persoon goed is, is voor de ander ondenkbaar. Hierdoor kan het lastig zijn om te bepalen wat voor jou goed is. Je kunt aan het twijfelen gebracht worden door wat andere mensen allemaal vinden. Om dit te voorkomen en een tijdje wat minder prikkels te ervaren, kan het heel waardevol zijn om een tijdje offline te gaan van al je social media. Ik heb dit zelf ook ervaren. En het heeft mij zoveel rust gebracht!

Inmiddels ben ik wel weer op social media te vinden, maar ik probeer mezelf nu wel zoveel mogelijk buiten te sluiten van alle negativiteit die op internet te vinden is. Dit betekent onder andere dat ik kritischer kijk wie ik toe laat op mijn privé social media en welke pagina's ik wel of niet volg.

Zo, ik hoop dat ik je wat inspiratie heb gegeven om weer wat meer tot jezelf te komen.

Uiteraard ben ik ook nu weer erg benieuwd naar jouw eigen ervaringen.
Wat werkt voor jou? Heb je aanvullende tips?

Laat het me weten door middel van een reactie onder dit bericht!

2 Reacties
  1. Bonne 1 jaar geleden

    Je ziet er stralend uit

Geef een reactie

©2024 HappyMindStyle.nl

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?