Bezinning

In mijn vorige blog kwam het al even ter sprake: bezinning.
Het woord bezinning klinkt misschien een beetje vaag, maar het betekent niets meer dan nadenken en op een bepaalde manier reflecteren.
We kennen allemaal de uitdrukking wel: "bezint eer ge begint”: Denk goed na over de gevolgen voordat je actie onderneemt.

Kom in actie, maar doe waar nodig ook een stapje terug

Als je graag iets wilt bereiken, is het nodig om in actie te komen, maar dit betekent niet dat je altijd volgas door het leven moet gaan. Er is niets mis met stilstaan of zelfs even een stapje terug doen; dit geeft namelijk ruimte om te observeren, na te denken en nieuwe informatie te vergaren. Door even stil te staan, je bewust te zijn van het hier en nu, kun je hele mooie nieuwe inzichten opdoen.

In de huidige maatschappij lijkt het soms of iedereen continu in de actie modus verkeert. De meeste mensen kijken hier niet eens gek van op; het lijkt het nieuwe normaal te zijn.
Mensen hebben haast, lopen je snel voorbij op straat. Een haastige goedendag wensen kan er soms, als je geluk hebt, nog net vanaf. Drukte in de supermarkt, voordringen bij de kassa of diep zuchten als dat "oude vrouwtje" voor je net iets te lang met de caissière blijft babbelen. En... Heel eerlijk... Hier maak ik me ook "schuldig" aan, als ik bijvoorbeeld tierend en vloekend achter een auto rijd die in mijn ogen niet opschiet 😉

Omgaan met je energie

Multitasken is een veelgehoord woord en niet meer weg te denken; even die nieuwe broek passen in een kledingwinkel, een telefoontje plegen met een vriend(in) en ondertussen ook nog even een notitie maken op je 'to do list' van een taak die je echt niet mag vergeten op je werk.

Onze hersenen draaien overuren en raken er op een gegeven moment aan gewend. Sommige mensen lijken oneindig veel energie te hebben, hoe druk zij het ook hebben, andere mensen komen elke avond afgepeigerd thuis. Iedereen gaat anders om met prikkels en verwerkt deze op een andere manier. Met name als je wat sneller overprikkeld raakt, is het van belang om goed naar je lichaam te luisteren en het de rust te geven dat het nodig heeft.

Tot jezelf komen

Je kunt hoge verwachtingen van jezelf hebben. Misschien heb je zelfs het idee dat anderen hoge verwachtingen van je hebben en wil je jezelf graag aan hen bewijzen. Maar ik denk dat het belangrijk is om eerst eens na te gaan wat reële verwachtingen zijn, welke doelen je wilt stellen en in hoeverre deze haalbaar voor je zijn. Zijn het je eigen verwachtingen of die van iemand anders? En wat maakt dat deze verwachtingen er zijn? Om hier achter te komen, kan het waardevol zijn om wat meer tijd met jezelf te spenderen. Me-time is fijn, maar ook hard nodig als je balans wilt ervaren in het leven.

Tijd doorbrengen in je eentje, stilstaan bij jezelf en bij de wensen die je hebt. Wat maakt dat je bepaalde dingen graag wilt; wat levert dit je op?

Even tot jezelf komen is ook fijn als je een drukke periode hebt gehad, als je weer wat wilt ontspannen en je energie bij wilt tanken.
Als je ontspannen bent, rust ervaart, is het vaak makkelijker om helder na te denken. Om je te realiseren wat je graag wilt in het leven. Om je drijfveren te ontdekken. In mijn volgende blog zal ik tips geven die je kunnen helpen om meer tot jezelf te komen.

In het hier en nu

Voor veel mensen is het lastig om in het "hier en nu" te zijn.
Mensen zijn in hun hoofd vaak bezig met wat er allemaal is voorgevallen of juist met wat er nog staat te gebeuren.
Door met het verleden of de toekomst bezig te zijn, vergeet je eigenlijk te leven in het hier en nu. En dat is eigenlijk zonde. Want het heden is het enige waar je invloed op hebt.

Het verleden valt niet meer te veranderen en de toekomst is niet zeker, voor niemand. Of er een morgen komt, weten we nooit zeker. Dus waarom niet meer genieten van wat nu is.
Het heden daarentegen kun je waar nodig bijsturen. Heb je een slechte dag, verzin dan iets waardoor je je weer beter gaat voelen. Dat kan voor iedereen iets anders zijn; de ene persoon gaat naar buiten voor een flinke wandeling, de ander danst door de woonkamer op opzwepende muziek. Door even uit de situatie te stappen en iets anders te gaan doen, ontstaat er weer ruimte. Vaak kijk je er dan alweer heel anders naar.

Afleiding voor inspiratie

Een mooi voorbeeld is deze blog. Voordat ik begon met het schrijven van dit bericht, had ik niet echt voldoende inspiratie.
Het schrijven is de laatste tijd ook op een laag pitje komen te staan en ik merk meteen dat het moeizamer gaat, na een langere tijd geen blogs te hebben geplaatst. Heel eerlijk kan me dit wat onzeker maken. Gedachten als: "zie je nu wel, ik kan niet bloggen, ben inspiratieloos, het heeft geen zin", komen dan in me op. Vervolgens leg ik mijn laptop aan de kant en ga ik even iets anders doen. Een uurtje later pak ik mijn laptop weer op schoot, noteer wat kernwoorden en "opeens" weet ik wat ik wil gaan schrijven.

Meditatie is een hulpmiddel om meer in het hier en nu aanwezig te zijn. In de toekomst zal ik hier meer aandacht aan besteden in mijn blogs.

Jouw ervaringen

Ik ben erg benieuwd naar jouw ervaringen.

Hoe kom jij tot jezelf?
Wat doe jij om in het hier en nu aanwezig te blijven?
Hoe hou jij je staande in de drukke maatschappij van nu?

Laat het me weten in een reactie onder dit bericht!

0 Reacties

Geef een reactie

©2024 HappyMindStyle.nl

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?